Flexibel en contrastrijk
De Kunsthal is een toverdoos met flexibele programmering. Het presenteren van grote internationale tentoonstellingen samen met nationale of regionale projecten zorgt voortdurend voor kruisbestuiving tussen het werk van kunstenaars, presentaties gericht op verdieping en luchtige thema’s. Daarnaast is de Kunsthal een platform voor particuliere collecties, biedt zij een podium aan (culturele) organisaties en maakt zij andere presentatievormen mogelijk. Deze mix zorgt ook in 2014 voor een contrastrijk programma en een breed publiek dat kennismaakt met verschillende disciplines. Voor een overzicht van alle tentoonstellingen en events in 2014, kijk hier.
Bezoekers genieten van prachtige schoenontwerpen na soms emotionele oorlogsherinneringen, en Bondfans nemen iets mee van Steiners ideeën. Verschillende doelgroepen ontmoeten elkaar in het nieuwe entreegebied: van shoe addicts, designliefhebbers en scholieren tot grootouders met kleinkinderen, en van vriendinnenclubs en talrijke filmfans tot vrijeschoolleerlingen en Steineraanhangers.
Kunsthal als podium
De Kunsthal heeft door haar jarenlange expertise met het maken en presenteren van kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen een belangrijke functie in het ontsluiten van (inter)nationale collecties voor een breed publiek. De Kunsthal fungeert vaak als platform voor particuliere verzamelaars, diverse musea, kunstenaars, stichtingen en (maatschappelijke of culturele) instellingen. Ook in 2014 heeft ze deze taak zeer serieus en succesvol toegepast.
Vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusa presenteren zich gezamenlijk in de Kunsthal met de bijzonder vormgegeven tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’. Deze indrukwekkende tentoonstelling is in nauwe samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot stand gekomen.
Tijdens de zomermaanden presenteert de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam onder het thema URBAN BY NATURE bijna honderd projecten, bijeengebracht in zes verschillende tentoonstellingen waarvan vijf in de Kunsthal. Verdieping voor professionals staat centraal en voor een breder publiek de kennismaking met vraagstukken op het gebied van stad en natuur.
De Kunsthal biedt ook een podium aan jubilea in de stad. In het najaar viert de gerenommeerde Rotterdamse Galerie VIVID haar vijftienjarig bestaan in de tentoonstelling ‘Design Art. 15 jaar VIVID’.
Rotterdamse projecten
Tevens is er aandacht voor kleinschalige Rotterdamse projecten zoals ‘Truien van Loes’, met een presentatie van ruim 350 kleurrijke breiwerken van de tachtigjarige Loes uit Charlois in het Auditorium en afsluitend een veiling, waarbij Jeroen Chabot, directeur Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam, optreedt als veilingmeester.
De historische tentoonstelling ‘Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden’ is met honderden werken uit de rijke verzameling van de Rotterdamse Atlas Van Stolk een mooi voorbeeld van hoe de Kunsthal bijzondere particuliere collecties zichtbaar maakt.
Actuele ontwikkelingen
Dat het gedachtegoed van Rudolf Steiner, één van de meest invloedrijke en veelzijdige hervormers van de twintigste eeuw, nog springlevend is, laat de internationale tentoonstelling ‘Rudolf Steiner. Alchemie van het Alledaagse’ zien. De tentoonstelling sluit aan bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen als een toenemend milieubewustzijn, aandacht voor biodynamische landbouw, eerlijke voeding en sociaal ondernemen.
Aandacht voor de bron van het leven speelt een centrale rol in het werk van Rudolf Steiner. Om haar steentje bij te dragen wonen sinds september 2014 de bijenvolken ‘Neel' en ‘Jannie' op het dak van de Kunsthal om voor de bestuiving van de omringende flora in het Museumpark te zorgen. Een mooie samenwerking met imker Jos Willemse van de biodynamische Odin-imkerij.
Internationale hedendaagse kunst
Ook voor actuele internationale kunst ziet de Kunsthal een rol weggelegd. In samenwerking met West Den Haag en Art Rotterdam presenteert de Kunsthal in het kader van de Rotterdam Art Week een monumentale video-installatie van de Zimbabwaanse kunstenaar Kudzanai Chiurai. Met deze tentoonstelling en het debat ‘This is not Africa, this is us' biedt de Kunsthal enerzijds verdieping aan haar eigen publiek, en geeft zij anderzijds West de mogelijkheid om met een geheel nieuw publiek in aanraking te komen.
De Kunsthal biedt ruimte voor onderzoek en daaruit voortkomende voorstellen zoals de tentoonstelling ‘Van velerlei pluimage. Zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman’. Deze tentoonstelling komt voort uit de gelijknamige rijk geïllustreerde publicatie van kunsthistoricus Menno Jonker van de Stichting Nijmeegse Kunsthistorische Studies, en maakt de fascinerende wereld van het Batavia in de Gouden Eeuw zichtbaar. Voor liefhebbers is de tentoonstelling een pareltje.
Zichtbaarheid
Last but not least kan de Kunsthal met trots terugkijken op de zeer succesvolle tentoonstelling ‘Designing 007: Fifty Years of Bond Style’ die ontegenzeggelijk appelleert aan een breed (en nieuw) publiek. Net als de Gaultier tentoonstelling in 2013 is het de Kunsthal wederom gelukt om grootstedelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan en te zorgen voor veel zichtbaarheid in de stad.
Lees minder